Hoofdinhoud

21-12-2017


Kim-Lian presenteert op zaterdagavond 30 december het programma POWERMAMAS, dat geheel in het teken staat van Kinderfonds MAMAS. Ter voorbereiding ging ze een paar dagen naar de MAMAS in Zuid-Afrika. Zij lieten haar zien in welke verschrikkelijke omstandigheden kinderen daar moeten leven én wat zij doen om deze kinderen uit die armoede te halen.

Leven in een krot

“Ik heb samen met de MAMAS van een project in de provincie Noord-Kaap voedselpakketten uitgedeeld”, vertelt Kim-Lian. “In zo’n pakket zitten basisproducten waar een gezin een maand op kan overleven. Water, rijst, bonen. Het mooie vond ik dat het de armste gezinnen enorm helpt, zonder dat alle initiatief bij hen wordt weggenomen. Ze moeten zelf nog zorgen voor groenten en vlees. Ze worden geholpen, maar ook geactiveerd om zelf te doen wat ze kunnen.”

Kim-Lian ging met de MAMAS de krottenwijk in. “Dan stond ik dan in zo’n huisje. Eigenlijk kan je het geen huisje noemen: het zijn vier schotjes met een golfplaten dakje”, vertelt ze. “De moeder was ernstig ziek, de kinderen besmet met hiv, een tengere oma deed haar best voor iedereen te zorgen. Ik kon er gewoon niet bij dat ze met zijn allen in dat vieze, kleine huisje konden woonden. Ik zei meteen ‘mijn tuinhuisje is nog groter’. Ik schaamde me dat ik dat zei, maar het ís zo: het schuurtje waarin mensen in Nederland hun fiets zetten, is luxer dan de huisjes waarin deze mensen leven! Overal kieren en gaten, het waait en regent er naar binnen. Ze slapen met zijn allen op een oud, vies, beschimmeld matras. Ik wilde het voedsel in een kastje zetten, maar dat was er niet. Alles werd opgestapeld in een hoekje. Deze mate van armoede, daar kunnen wij ons in Nederland écht niets bij voorstellen.”

‘Mijn moederhart bloedde’

“Gelukkig zijn er de MAMAS die voor heel veel kinderen zorgen. Die kinderen krijgen eten, aandacht én – de basis van alles – kunnen naar school. Die kinderen hebben geluk. Maar er is niet genoeg plek in de programma’s van de MAMAS voor alle kinderen uit de krottenwijk. Om ook die kinderen zoveel mogelijk te helpen, zijn er overal in de wijk soepkeukens. Van daaruit delen de MAMAS eten uit. Toen wij aankwamen met een grote pan eten, stond er al een enorme rij kinderen met plastic bakjes in hun handen te wachten. Tijdens het opscheppen zeiden de MAMAS dat ik te veel gaf. Ik begreep het niet, die paar schepjes. Tot het moment waarop de pan leeg was en er nog steeds kinderen stonden te wachten. Ik heb de restjes uit de pan geschraapt voor ze. Maar dan moet je uiteindelijk toch weg terwijl ik niet iedereen iets had kunnen geven. Dat was verschrikkelijk.”

“Thuis kan ik mijn kinderen alles geven. Ze krijgen eten, zijn iedere dag schoon, hebben hobby’s, kunnen sporten. Het verschil is zo verschrikkelijk groot. Mijn moederhart bloedde. Ik had ze het liefst allemaal in mijn rugzak mee naar huis genomen.”

De kracht van lokale vrouwen

“Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS in Zuid-Afrika, zonder op te leggen waar het geld voor moet worden gebruikt. Dat bepalen de MAMAS. Het draait om Zuid-Afrikaanse vrouwen die precies weten wat er nodig is. Dat is heel uniek, en het wérkt. Die vrouwen leven er, kennen de kinderen, kennen de verhalen, kennen de problemen.”

“Ik heb gezien dat het voor de MAMAS een roeping is. Het is hun leven om kinderen te helpen en ze willen het de rest van hun leven blijven doen. Ze vinden het het mooiste wat er is. En ze doen het met een glimlach. We zijn zingend en dansend door de township gegaan! Er is zoveel vrolijkheid naast de ellende. De lach en de traan zitten er heel dicht bij elkaar.”

Oneindig veel liefde

“Ondanks alle ellende voelde ik voortdurend ook de hoop. Je ziet dat er iets heel bijzonders gebeurt. Dat er een beweging op gang komt in Zuid-Afrika. En dus ging ik toch met een blij gevoel weg. Wij hoeven in Nederland het probleem niet op te lossen; dat doen de MAMAS. Maar ze hebben ons wel nodig. Wij kunnen hun hulp mogelijk maken.”

“Ik denk dat heel veel mensen in Nederland willen helpen. Maar ze maken zich ook zorgen over waar het geld terechtkomt. ‘Welke CEO gaat er met mijn donatie vandoor?’ Ik heb gezien dat het geld rechtstreeks naar de MAMAS gaat. Dat is zó krachtig.”

Op 30 december presenteert Kim-Lian het programma Powermamas op SBS6. Een show waarin Nederlandse POWERVROUWEN hun bekende mannen in de maling nemen voor de POWERVROUWEN in Zuid-Afrika. “Ik heb gezien waarom het nodig is dat we dit programma maken: de liefde van de MAMAS is ongelimiteerd en ze willen zo graag nog veel meer kinderen helpen. Daarvoor is geld nodig.  Meer geld betekent meer MAMA POWER en dat betekent: meer kinderen die geholpen worden.”

Zaterdag 30 december  – 20.30 uur – SBS6 – POWERMAMAS